O mnie | About me

Witajcie!

Nazywam się Joanna, I chciałabym pokazać Wam, w jaki sposób najnowsza wiedza naukowa dotycząca żywienia, może dodać smaku (i zdrowia) do Waszego życia. Zapraszam!

Jeszcze jako nastolatka, od zawsze interesowałam się chemią i biologią. Będąc uczennicą liceum, zawsze starałam się znaleźć możliwość, żeby współpracować z grupami badawczymi z najlepszych polskich instytutów badawczych, jak Centrum Onkologii w Warszawie, czy Polska Akademia Nauk. W 2014 roku, po raz pierwszy w moim życiu, rozpoczęłam pracę nad własnym projektem badawczym, który dotyczył poprawy skuteczności chemioterapii. Będąc jednocześnie w drugiej klasie liceum, to nie było proste zadanie. Nie mniej dałam radę i w maju 2014 reprezentowałam Polskę na największym konkursie dla młodych naukowców International Science and Engineering Fair w Stanach Zjednoczonych. Wyjazd zakończył się sukcesem - moja praca zdobyła uznanie i 4th nagrodę w kategorii Medycyna. Moje osiągnięcie zostało nawet opisane w Financial Times, i możecie przeczytać o nim tutaj:
Ale to był tylko początek.
Rok później, wspólnie z moją naukową partnerką, stworzyłyśmy innowacyjne oprogramowanie wspomagające dobór implantów kostnych, które opierało się na japońskiej sztuce składania papieru origami. Za pomocą komórek macierzystych, byłyśmy w stanie zamodelować proces formowania implantu, który mógłby pomóc lekarzom odpowiednio go dopasować do złamania. Więcej informacji na temat projektu możecie znaleźć poniżej:
Po ukończeniu liceum, postanowiłam kontynuować moją pasję do nauki, i rozpoczęłam studia biomedyczne na Ulster University w Irlandii Północnej. Trzy lata studiów nie tylko wzbogaciły moją wiedzę, ale również dały mi możliwość pracy w laboratorium nad celowaną terapią przeciwnowotworową w raku jelita grubego. Już jako studentka drugie roku studiów licencjackich, byłam współautorką publikacji naukowej: .
W lipcu 2018 ukończyłam licencjat w Naukach Biomedycznych z wyróżnieniem. Byłam tak zafascynowana światem nauki i tego w jaki sposób może ona przyczynić się do poprawy naszego życia, że postanowiłam kontynuować naukę na studiach doktoranckich.
We wrześniu 2018 rozpoczęłam swoje badania, które starają się zbadać wpływ spożycia produktów rybnych i ryzyko chorób autoimmunologicznych.
Jako doktorantka w  Nutrition Innovation Centre for Food and Health (NICHE) na Ulster University, mam możliwość pracy nie tylko z najnowszą wiedzą naukową, dotyczącą żywienia, ale również tego jak niektóre produkty obecne w naszej diecie mogą przyczynić się do poprawy naszego zdrowia, a które wręcz przeciwnie. 
Z tego powodu, postanowiłam rok temu założyć bloga, na którym mogę podzielić się tą wiedzą. Jeśli chcecie dowiedzieć się więcej, jak w prosty, potwierdzony badaniami sposób możecie poprawić swoje zdrowie i zmniejszyć ryzyko chorób, takich jak cukrzyca, otyłość czy choroby serca, zapraszam na  NutriJJ.

Wersja w języku angielskim | English version

Hello!

My name is Joanna, and I would like to share with you my passion for sharing and making use of scientific knowledge for disease-free and tasty life.

As young girl, I was fascinated by Chemistry and Biology. Even as student, I was always seeking for opportunity to work alongside PhD Researchers at top Polish Universities, including University of Warsaw, Oncology Centre in Warsaw or Institutes of Polish Academy of Science.
In 2014, for the first time in my life, I started working on my own research project, which aimed to improve safety and efficiency of cancer treatment. Being in middle school and working in the labs at the same time, wasn't easy. In May 2014, my big dream came true - I went to the biggest International Science and Engineering Fair for students in the US to present my work and I won 4th award in the Medicine category. To find out more information about the project, check out:
But that's wast just a start.
One year later, together with my talented IT-oriented friend, based on the Japanese Origami, we created an innovative software to design bioimplants for osteoporotic fractures. By using human stem cells and advanced modelling, we aspired to help practictioners a personalised treatment for their patients and improve they quality of life. To read about whole story of project - Origami BioBandage, have look below:
After finishing high school in Poland, I decided to pursue my passion, and study Biomedical Science in Northern Ireland at Ulster University. This 3-year long intense course was a fantastic experience, which gave me an opportunity to develop expertise in human physiology, and disease development, but also continue work on improving cancer treatment. Just as second year student, I got amazing opportunity to contribute to scientific paper on targeted therapy in colon cancer.
In July 2018, when I completed my degree with extinction, I decided to deeply explore connection between diet and disease, and understand how fish consumption might impact on the risk of autoimmune disease.
As PhD Researcher in Nutrition Innovation Centre for Food and Health (NICHE) at Ulster University, I am fortunate to follow recent scientific discoveries on food and nutrition, but also progress in understanding how certain foods can help us to lower risk of disease, and which do exactly opposite. 
Just year ago, my passion for sharing the latest knowledge about nutrition and foods, prompt me to start a personal blog - NutriJJ, where I am writing about new discoveries, which can help us to improve our diet and health. 

Comments